Prismodtagere
Artbeat Prisen
Historien om Danmark
Juryens motivationstale
Overrakt af Niko Grünfeld
At vinde hovedprisen ved Artbeat Prisen betyder, at man har begået det absolut bedste stykke danske kulturformidling i det forgangne år. I en tid, hvor alle og enhver i praksis kan kalde sig kulturformidlere, fordi de har en blog eller en Instagram-profil, er der noget befriende og forfriskende over at hovedprisen i år går til en institution, der har næsten hundrede år på bagen.
I 1920’erne kaldte vi denne institution for Statsradiofonien, som sidenhen blev til Danmarks Radio, inden vi besluttede os for at skære ned på stavelserne og blot omtale landets vigtigste public service-institution som DR.
De seneste år er DR blevet udsat for tiltagende kritik, hvilket nødvendigvis må ses som udtryk for, at flere og flere har glemt, hvad værdien af public service er. Historien om Danmark, som ligger til grund for, at DR modtager denne pris, er imidlertid den bedst tænkelige påmindelse om, hvorfor public service er så ualmindeligt værdifuldt.
Ingen kommercielle aktører ville nogensinde være i stand til at levere så veludført, nuanceret og bredtfavnende et stykke historieformidling, som DR har formået med Historien om Danmark. Eller rettere sagt: Ingen har i hvert fald gjort det så vidt.
Med Lars Mikkelsen i front fik vi serveret en præsentation af vores fælles historie, som kunne samle alle generationer foran tv-skærmene, ti søndage i træk. For de yngre generationer var der medrivende scener, hvor historiske dramaer udspillede sig ved hjælp af glimrende skuespillere og fremragende instruktion. For de lidt ældre var det en fornøjelse at bevidne historikerne, arkæologerne og de øvrige eksperter, der med stor elegance forstod at formidle historien som det, den er: En ufuldstændig størrelse, der fortløbende revideres og af og til revolutioneres af nye fund og teknologier. Netop det, at man med serien lod spørgsmål stå ubesvarede hen, trådte frem som en af dens helt store forcer.
Historien om Danmark var naturligvis meget mere end dokumentarserien, og som samlet hele er projektet således et fremragende eksempel på public service af den bedst tænkelige slags. Det var i sandhed et berigende oplysningsprojekt til glæde for enhver af de mange seere. Samtidig var det en demonstration af, hvordan der kan skabes inspirerende og forbilledlige samarbejder med landets kulturaktører, som kommer alle parter til gode.
Prisen går til DR, men her bør også fremhæves Thomas Houkjær, der fik den oprindelige idé til Historien om Danmark. Det var også Thomas, der skaffede pengene til projektet, og ham, der fandt på, at Lars Mikkelsen skulle være vært i dokumentarserien. Så juryen håber på, at DR vil dele æren med ham.
Tilbage er der blot at sige tak til DR: Tak, fordi I med Historien om Danmark ikke blot underholdte os, men også oplyste os, berigede os og gjorde os alle sammen klogere på os selv. Hjerteligt tillykke med Artbeat Prisen 2018.
Særprisen
Zaki Youssef
Juryens motivationstale
Overrakt af Elsebeth Gerner Nielsen
Med Zaki Youssef har dansk kulturliv fået en ægte ener. Et vidtfavnende talent, der både inspirerer og provokerer sit publikum med sin absolut originale tilgang til formidling af kultur.
Hans virke foregår både på og uden for teatret, og han formår at bringe alle elementer af populærkulturen ind i sin formidling. Det gør han på en måde, hvor det hverken bliver bedrevidende eller tørt. Tværtom, så bliver formidlingen levende og legende, men altid med en afgørende grundtone af alvor.
Når Zaki kaster sig over integrationsdebatten foregår det således på både humoristisk og dybt seriøs vis. Han blander den traditionelle danske kultur sammen med symboler og ord, der associeres med det såkaldt farlige muslimske, og herigennem formår han at nedbryde de stærke barrierer, der dominerer debatten. Det gør han samtidig med, at han stiller begavede spørgsmål, som efterlader masser af plads til beskueren, fordi svarene aldrig er givet på forhånd.
Zaki er en kunstner, der i dén grad ved, hvordan man får sit budskab ud i verden, og han appellerer med sin kunst og sin formidling til en langt bredere skare, end de fleste ved første øjekast vil forvente. Det er i sig selv en markant bedrift og vidner om hans exceptionelt veludviklede sans for kulturformidling.
Derfor har Zaki Youssef gjort sig fuldt ud fortjent til at modtage årets særpris. Juryen ønsker ham stort tillykke.
Talentprisen
Sara Omar
Juryens motivationstale
Overrakt af Jeanett Albeck
Sara Omar er et lys. For det første er hun et lysende talent. For det andet kaster hun med sin bog Dødevaskeren lys over kvindeundertrykkelse, social kontrol og vold. Det gør hun med en stærk og ufiltreret stemme, der emmer af lige præcis det mod, der skal til, hvis formørkelsen skal bekæmpes.
Hun skriver sig ind i en #MeToo-tid, men med sin konkrete italesættelse af Islam går hun et stort og vigtigt skridt videre. Omars overordnede ærinde er at præsentere et forsvar for menneskerettigheder, med fokus på især kvinder og børns rettigheder, men ultimativt alle væseners ret til at leve et liv i frihed.
Det er med andre ord en række af de absolut sværeste tematikker, som Sara Omar har kastet sig over, og som har ført til hendes både inspirerende og aldeles tankevækkende debutroman.
Som hun selv siger, er det ikke blot en roman, men et kampskrift, og kampen kæmper hun samtidig bravt på mange øvrige fronter. Formidlingsmæssigt forener hun således skønlitteraturen med sin markante stemme som debattør. Dermed bliver Sara Omar et stærkt eksempel på, hvordan man som kunstner kan udnytte sin platform til at påvirke det omkringliggende samfund til at ændre sig i en ny og bedre retning.
Juryen glæder sig allerede til Sara Omars næste bog, og denne forventningsglæde vil vi gerne udtrykke ved hermed at overrække hende årets talentpris.
Stort tillykke.
Nominerede til hovedprisen
Aarhus 2017
Historien om Danmark
Kulturnatten
Nominerede til Særprisen
Zaki Youssef
Helle Solvang & Nadja Pass
Prxjects by Mercedes-Benz
Nominerede til Talentprisen
Sara Omar
Katherine Diez
Kongerækken